Uppfödning av FCI- och SKK-registrerad Jack Russell Terrier. Välkommen!

Valpköp




Hör gärna av dig om du är intresserad av att köpa valp från oss!

Berätta med några rader om dig själv, hur du bor, vad du arbetar med, din ålder, dina intressen, dina hunderfarenheter och kanske dina förväntningar på en valp. Vi vill också veta hur du tänkt lösa första tiden med valpen. Då vi främst är intresserade av att finna "det bästa hemmet för valpen" förbehåller vi oss rätten till fri prövningsrätt när vi letar hem till våra valpar. 

En lång väntan
När vi har valpar ägnas de fem första veckorna åt att ge mamman och valparna lugn och ro. En lång väntan kan man tycka för dig som valpköpare men det är för att ge din blivande valp bästa tänkbara start i livet. Under denna tid försöker vi regelbundet lägga upp bilder i bloggen och på vår Instagram kennel_buskotten.

När valparna är omkring fyra till fem veckor flyttar de ner från sovrummet till vardagsrummet och då börjar de ta del av vardagslivet och bekanta sig med övriga familjemedlemmar i större utsträckning.

Nu börjar det roliga för dig som valpköpare
När valparna är mellan 6-7 veckor är det lagom för besök, då får både du som valpköpare och valparna ut mesta möjliga av träffen.

Därefter väljer vi tillsammans med dig ut vilken valp som passar bäst utifrån om du önskar hane eller tik och vad du vill göra med din valp. Vi förbehåller oss rätten att välja valp först och det brukar vi vilja vänta med så länge som möjligt.

Vi gör vårt bästa för att valparna ska få en så bra start som möjligt och för att du ska få den kompis du önskat dig. Vi vill gärna följa våra valpar genom livet och vi hoppas att du hör av dig och berättar lite då och då om hur det går.

Valpen levereras tidigast vid 8 veckors ålder och då är den;
  • Registrerad i SKK 
  • Dolda fel försäkrad i 3 år
  • Vaccinerad
  • Veterinärbesiktigad
  • Id-märkt med chip
  • Regelbundet avmaskad 
  • Nybadad med klippta klor
Tillsammans med valpen får du med dig:
  • SKK-stamtavla
  • Foder som valpen är van vid och en leksak eller tuggben
  • SKKs informationsbroschyr "Välkommen valp"
  • Fäll/filt som luktar mamma och syskon
  • Skötselråd för en Buskotte 

Tips och råd den första tiden
Här nedan kommer lite tips och råd hur du kan underlätta för både valpen och övriga familjemedlemmar när valpen lämnar sitt första hem, syskon och mamma. Givetvis finns det lika många råd som det finns uppfödare, men nedan presenterar vi det som vi tycker är viktigt. Det finns också mycket bra litteratur i valpuppfostran och olika metoder kan passa olika hundar och olika människor, så inget behöver vara rätt eller fel.

Gör i ordning en trygg plats för valpen där den kan gå och lägga sig att sova och vara ifred. Gärna en korg eller öppen bur. Låt valpen sova i närheten av "flocken". När valpen sover bör den få göra det ifred utan klappande och kel. Gör gärna i ordning en liten hage intill sängen som valpen sover i nattetid. På så vis slipper valpen lockas att gå runt på natten och du kan enkelt bära ut valpen så snart den vaknar för att undvika kissolyckor. Läs mer om regler på SKK.

En bestämd matplats med friskt vatten och torrfoder undvik plastskålar som lätt blir tuggade på och "far omkring". Hundskålar av porslin är bra till en början eftersom de står stadigt, vissa hundar bär dock gärna omkring på vattenskålarna (med vatten i) då är rostfria skålar att föredra.

Använd samma mat som du får med dig när du hämtar din nya familjemedlem. Vill du byta gör det successivt och tidigast när valpen är 6 månader. En hund är ett vanedjur och är ganska enkelspåriga i sin kost. Var extra noga med kosten under första året då valpen växer.

Leksaker är bra. Använd din fantasi för bus och social lek. Göm godis bakom stolsben och andra finurliga ställen.

Valpen byter sina tänder när den är 4-6 månader och är då extra jobbig och tuggar på det mesta. Tuggben finns i alla dess former. Undvik små ben och de med knutar då de kan fastna i halsen. Dubbelmacka av knäckebröd med leverpastej är mums för en tandömsande valp.

Kloklippning är bra att göra när valpen är trött och sover i knät. Minst varannan vecka, men helst varje vecka bör klorna klippas. Försök att göra det till en trevlig stund med kel och gos. Blir det problem, ta bara en klo i taget då och då. Att lämna valpen själv en stund är också bra att göra när den har busat, är trött och ska sova.

Bilresan kan vara lite jobbig. Bästa alternativet är en bra bur som du kan sticka ner handen i och lugna valpen om det behövs. Alternativ två är att resa med valpen i knät. Ta med extra handduk och papper för eventuell upptorkning!

Rumsrenhet. En del valpar är jätteduktiga på en gång andra tar det lite längre tid för. Viktigast är att gå ut med valpen direkt efter den har vaknat, lekt, druckit eller ätit. Alla hundar blir rumsrena förr eller senare, ta det med ro och låt dig inte stressas av frågor från vänner och släktingar om valpen är rumsren än. Det har inget att göra med om du är bra eller dålig hundägare.  Bli aldrig arg på en valp som kissar eller bajsar inne. Lyft bara lugnt ut valpen när den är klar.

Lär valpen dess namn. Använd det för att göra valpen uppmärksam att något roligt ska hända. Använd aldrig namnet för bestraffning eller om du blir arg.

Enkla ord  som sitt, duktig, hit är mycket lättare för valpen att tolka om du säger dem ensamma men försök att vara konsekvent i ditt tonfall så att det låter likadant varje gång du säger ett kommando. Valpens namn ska du använda i positiva sammanhang när du vill att den ska känna sig extra glad. Undvik att höja rösten men den värsta bestraffningen en hund kan få är total nonchalans från din sida.

En hund trivs bäst med tydliga regler och mycket kärlek! Och med vanligt bondförnuft och en stor portion tålamod kommer du och din nya kompis få mycket roligt ihop.

Kom ihåg
8 veckor
Vaccination, veterinärbesiktning med mera ombesörjes av uppfödaren.

12 veckor
Vaccination, valpen bör avmaskas veckan innan med exempelvis Banminth. Ska du rabiesvaccinera kan du göra det tidigast nu eller tre veckor innan du planerar att resa. Då skaffar du ett så kallat pass som veterinären för in vaccinationen i.

6-7 mån
Avmaska exempelvis med Drontal eller Axilur.

1 år
Dags för ettårsvaccination, därefter sker vaccination regelbundet varje eller vartannat år beroende på vilket vaccin du väljer. Rådfråga din veterinär. Som regel tycker jag att du ska vaccinera mot kennelhosta om du träffar många andra hundar, rastar i ett område många andra rastar i, om hunden vistas på dagis, besöker hundutställningar och tävlingar eller går kurs på hundklubb, vilket de allra flesta valpar gör.

12 till 18 månader
Nu är din hund i rätt ålder om du vill genomföra en mentalbeskrivning (MH) eller göra beteende- och personlighetsbeskrivning hund (BPH) som är kennelklubbens officiella mentalbeskrivning.